Yleiskatsaus L'Mathiin

Kun olet asentanut ja avannut L'Mathin ensimmäistä kertaa, pääset tutkimaan ohjelman ominaisuuksia ja lainalaisuuksia.



Aloitusnäkymä

L'Math avautuu oletuksena aloitusnäkymään, jossa näet viimeisimmät kehittäjäuutiset, pikapainikkeet tiedoston luomiseen ja avaamiseen, sekä listan viimeisimmin käyttämistäsi lma-tiedostoista.

Ikkunan ylälaidassa on välilehtinauha, jossa näkyvät avoimena olevat välilehtesi. Välilehdellä voi olla esimerkiksi työkirja, asetukset tai selainvälilehti.

Pääset aina palaamaan aloitusnäkymään klikkaamalla välilehtinauhan vasemmassa laidassa olevaa kynäkuvakkeella varustettua pientä välilehteä.

Aloitsnäkymä L'Mathissa

 

Asetusten muuttaminen

Pääset muuttamaan L'Mathin asetuksia "Tiedosto"-valikon kohdasta "Asetukset", tai näppäinkomennolla Ctrl+K.

Asetuksissa voit muuttaa muun muassa kieltä ja teemaa, valita haluamasi laskimen, säätää oletusfonttia ja -kuvakkeita, sekä muuttaa pdf-viennin asetuksia.

Lisäksi asetuksista löytyy automaattinen päivitystoiminto, sekä välilehti, josta voit palauttaa työkirjoistasi automaattisesti otettuja varmuuskopiota.

Asetusvälilehti

 

Työkirjat

Voit luoda uuden työkirjan Tiedosto-valikosta, aloitusvälilehdeltä, tai näppäinkomennolla Ctrl+N. Tällöin eteesi avautuu uusi välilehti, jolle ja jolta voit siirtyä ikkunan yläosan välilehtinauhan kautta klikkaamalla.

L'Mathissa voi siis olla auki useampia tiedostoja eli työkirjoja yhtä aikaa. Jokainen työkirja on oma tiedostonsa, joka tallennetaan tietokoneesi tallennustilaan.

Välilehtinauha

Tärkeää tiedostoista

Jokainen työkirja L'Mathissa on yksi lma-tiedosto kovalevylläsi. Sinun pitää itse tallentaa tiedostot johonkin kansioon koneellasi – luomasi sisältö ei maagisesti vain jää johonkin. Voit ottaa asetuksista käyttöön automaattisen tallennuksen, jolloin sinun täytyy tallentaa tiedosto käsin vain kerran, sitä luodessasi.

L'Mathilla luotuja työkirjoja voi jakaa kavereille, opettajille tai kenelle tahansa suoraan sellaisinaan, esimerkiksi lähettämällä tallennetun .lma-tiedoston sähköpostilla tai pilvipalvelun kautta. Voit myös käyttää esimerkiksi Nextcloud- tai Dropbox-synkronointia, jolloin voit käyttää tiedostoja useammalla koneella (toki eri aikoihin).

 

Sivut työkirjoissa

Jokainen työkirja koostuu sivuista, joita voi olla useita. Näet kaikki työkirjan sivut välilehden vasemmassa laidassa. Luo uusi sivu klikkaamalla Lisää sivu-painiketta, tai käyttämällä näppäinkomentoa Ctrl+T.

Voit klikata sivun aktiiviseksi hiirellä, jolloin sen sisältö näytetään tekstikentässä. Sivulle kirjoittamasi sisältö, kuten muistiinpanot tai tehtävien vastaukset, säilyy työkirjassasi tallennusten välillä.

Klikkaamalla sivun kohdalla näkyvää rataskuvaketta, tai oikeaklikkaamalla sivua listassa, saat näkyviin sivun asetukset (ks. alla). Asetuksista voit vaihtaa sivun nimeä tai antaa sille korostusvärin tai pikkukuvakkeen.

Voit myös kopioida sivun tai poistaa sivun asetuksista löytyvillä painikkeilla.

Sivuasetukset

Vinkki

Voit muuttaa sivujen järjestystä raahaamalla niitä hiiren osoittimella.

Vinkki

Käytä sivujen värejä ja kuvakkeita vaikkapa onnistuneiden tehtävien merkkaamiseen, tai muistutuksena siitä, minkä tehtävän kanssa tarvitsit apua opettajalta!

 

Työkalupalkki

Välilehden ylälaidassa näkyy yleensä työkalupalkki, josta löydät erikoismerkit, sekä teksti- ja kaavatyökalut.

Erikoismerkkien alapuolella näkyy tilanteesta riippuen joko teksti-, kaava- tai ohjelmointityökalut. Kun kaavaeditori on aktiivinen, näet välilehden ylälaidassa käytännössä samat työkalut, kuin Abitti-kokeiden matikkaeditorissa.

Työkalujen käytöstä löytyy lisää ohjeita tekstieditori- ja kaavaeditori-sivuilla.

Työkalupalkki

 

Useiden tiedostojen käyttäminen samanaikaisesti

Voit muokata useita työkirjoja samanaikaisesti L'Mathin eri välilehdillä. Jos haluat nähdä kaksi tai useampia työkirjoja yhtä aikaa ruudullasi, voit irrottaa välilehtiä pääikkunasta omiksi ikkunoikseen.

Irrota välilehti pääikkunasta "Näytä"-valikon kohdasta "Irrota uudeksi ikkunaksi...", vastaavasta kohdasta oikeaklikkaamalla välilehteä välilehtinauhassa, tai raahaamalla haluamasi välilehti välilehtinauhasta ikkunan ulkopuolelle.

Palauta irrotettu välilehti pääikkunaan "Näytä"-valikon kohdasta "Palauta pääikkunaan", vastaavasta kohdasta oikeaklikkaamalla välilehteä välilehtinauhassa, klikkaamalla palautuspainiketta välilehden vasemmassa yläkulmassa (jos ikkuna on tarpeeksi leveä).

Multitaskausta L'Mathissa

 

Työkirjan kuvakkeen värin vaihtaminen

L'Mathissa näkyvää työkirjan kuvakkeen väriä voi vaihtaa "Työkirja"-valikosta, valitsemalla uuden värin kohdasta "Työkirjan kuvakkeen väri".

Työkirjan kuvakkeen väri näkyy vain L'Mathin aloitusnäytössä ja välilehtinauhassa, eikä sillä ole vaikutusta varsinaisen tiedoston kuvakkeeseen.

Multitaskausta L'Mathissa