L'Mathin tekstieditorin käyttäminen

L'Mathissa muistiinpanojen ja sisällön kirjoittaminen tapahtuu tekstieditorissa, joka on luodun työkirjaikkunan näkyvin osa.



Tekstieditoriin voit muun muassa

  • kirjoittaa muotoiltua tekstiä
  • liittää kuvakaappauksia ja muuta kopioitua sisältöä (Ctrl+V)
  • luoda LaTeX-kaavoja (Ctrl+E)
  • luoda tekstilaatikoita ja kirjanmerkkejä.

 

Kuvien lisääminen ja muokkaaminen

Kuvia voi tuoda L'Mathiin leikepöydältä tai kuvatiedostoista. Tekstieditorissa on simppelit kuvatyökalut, joilla kuvan kokoa ja asettelua sivulla voi muuttaa.

Lisää kuva leikepöydältä

Voit liittää leikepöydälläsi olevan kuvan L'Mathiin tekemällä näppäinkomennon Ctrl+V (tai Macilla cmd+V). Huomaathan, että et voi liittää suoraan selaimesta (esimerkiksi Google Kuvahausta) kopioituja kuvia suoraan tekstikenttään, vaan kuvan täytyy olla peräisin suorasta kuva­lähteestä, kuten kuvan­muokkaus­ohjelmasta tai ruudun­kaappaus­ohjelmasta.

Tuo kuvatiedosto vetämällä ja pudottamalla

Vaihtoehtoisesti voit myös tuoda kuvan suoraan tiedostosta L'Mathiin raahaamalla sen tiedostoselaimesta editorin päälle, ja klikkaamalla työkalupalkkiin tulevaa Lisää tähän -painiketta.

Tuo kuvatiedosto tiedosto-valikon kautta

Vastaavasti voit tuoda kuvan myös "Tiedosto"-valikosta, valitsemalla "Tuo" → "Tuo muita tiedostotyyppejä...". Tämän jälkeen voit lisätä kuvan tekstin sekaan klikkaamalla työkalupalkkiin ilmestyvää Lisää tähän -painiketta.

Kun kuvan klikkaa aktiiviseksi, ilmestyy työkalupalkkiin kuvatyökalut. Viemällä hiiren painikkeen päälle saat esiin työkaluvihjeen, joka kertoo, mitä painike tekee.

Kolme ensimmäistä painiketta säätävät kuvan kellutusta, eli sitä, onko kuva tekstin ohessa vasemmassa tai oikeassa laidassa, vai onko kuva osana tekstiä (esimerkiksi keskellä lausetta). Seuraavat kolme painiketta säätävät kuvan tasausta, eli sitä, tasataanko kuvan ylä- tai alalaita tai keskikohta tekstin tasoon.

Painike "Palauta koko" palauttaa kuvan alkuperäiseen kokoonsa, ja viimeisenä näkyvä roskapönttöpainike poistaa kuvan.

Kuvatyökalut

Kuvan kokoa voi muuttaa vetämällä kuvan oikeasta alanurkasta. Huomaathan, että kuva ei voi olla leveämpi kuin asetuksista asetettu tekstieditorin enimmäisleveys.

 

Tekstin ja kaavojen muotoilu

Työkalupalkista löytyy useita tekstin muotoilua helpottavia toimintoja. Tekstityökalut näkyvät, kun kaavaeditori tai ohjelmointitila eivät ole käytössä.

tummennus, kursivointi, alleviivaus ja läpiviivaus
sisennys ja sisennyksen palautus
kirjasintyyppi ja fonttikoko
tekstin värin ja korostusvärin valitsimet
tekstin tasaus vasemmalle, keskelle ja oikealle
numeroimaton ja numeroitu lista
kirjanmerkin luominen valittuun sanaan tai lauseeseen
korostuslaatikon lisääminen sivulle

Muotoilutyökaluja käyttämällä voit helposti luoda omannäköisesi ilmeen muistiinpanoihisi ja tehtäviesi vastauksiin. Värien käyttö voi auttaa sisällön hahmottamisessa. Huomioithan, että korostus- ja tekstivärit käyttäytyvät eri tavoin riippuen käytössä olevasta teemasta.

Vinkki

Pitääkö saada teksti näkymään luokan perälle? Älä muuta fonttikokoa, vaan käytä suurennuspainikkeita työkalupalkin oikeassa laidassa! Näin myös kuvien ja kaavojen koko muuttuu oikein.

 

Korostuslaatikoiden käyttäminen

Korostuslaatikot ovat värjättyjä ja reunustettuja laatikoita, joihin voi tavalliseen tapaan kirjoittaa ja tuottaa sisältöä. Laatikot ovat käteviä esimerkiksi huomautuksia tai määritelmiä varten.

Korostuslaatikko luodaan työkalupalkin Korostuslaatikko-painike-painikkeella. Voit siirtää tekstikursorisi laatikon sisään ja muokata sen sisältöä. Huomaathan, että saat rivinvaihdon laatikon sisällä kun painat Shift+Enter, muutoin saatat saada aikaiseksi uuden tekstilaatikon.

Kun kursorisi on korostuslaatikon sisällä, työkalupalkkiin ilmestyvät laatikkotyökalut. Laatikon väriä ja reunuksen tyyliä voi vaihtaa painikkeita käyttämällä. Työkalurivillä näkyvä roskapönttöpainike poistaa aktiivisen korostuslaatikon.

Laatikkotyökalut