Käyttöopas

Tämä on L'Mathin käyttöopas. Löydät täältä ohjeita L'Mathin asentamiseen ja käyttämiseen, sekä vastauksia yleisimpiin kysymyksiin ja neuvoja ongelmatilanteisiin.

 

 

L'Mathin asentaminen

L'Math on mahdollista asentaa Windows-, macOS- ja Linux-pohjaisille järjestelmille.Windows-järjestelmille

Vaatimukset: Windows 7 tai uudempi

1. Lataa asennuspaketti

Aloita lataamalla L'Mathin viimeisin asennuspaketti lataussivulta. Tämän jälkeen klikkaa lataamasi asennustiedosto auki.

 

2. Valitse asennuskieli

Asennusohjelma pyytää sinua valitsemaan asennuksen aikana käytettävän kielen. Asentimesta valittu kieli valitaan myös L'Mathin oletuskieleksi nykyiselle käyttäjälle.

 

3. Lue ja hyväksy käyttöehdot

Asennusohjelma pyytää sinua lukemaan ja hyväksymään ohjelmiston käyttö­ehto­sopimuksen.

 

4. Valitse lisävaihtoehdot

Huomautus asennuskansion vaihtamisesta

L'Mathin asennuskansion muuttaminen on mahdollista asennusohjelmasta käsin. Jos muutat asennuskansiota, varmista, että uudessa kansion nimessä ei ole erikoismerkkejä (esim. ääkkösiä, välimerkkejä, heittomerkkejä tai muita erikoismerkkejä). Jotkin ohjelmiston osat eivät toimi, mikäli asennuskansion nimi sisältää em. merkkejä.

Asennusohjelma antaa sinulle mahdollisuuden esimerkiksi luoda pikakuvakkeen työpöydällesi. Jos haluat L'Math-pikakuvakkeen, varmista, että lisäkuvake on rastitettu tässä vaiheessa.

 

5. Jatka asennukseen!

Asennusohjelma tarkistaa järjestelmävaatimukset ja vapaan tilan. Jos järjestelmässäsi on puutteita tai virheitä, asennusohjelma ilmoittaa niistä tässä vaiheessa. Jos ongelmia ei löydy, voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

 

6. Odota asennuksen valmistumista...

Nyt asennusohjelma purkaa L'Mathiin liittyvät tiedostot laitteellesi ja asentaa ohjelmiston käyttövalmiiksi. Riippuen tietokoneesi ja tallennusmediasi nopeudesta, tässä saattaa mennä joitain minuutteja.

 

7. Valmista!

Jos asennus onnistui ongelmitta, asennusohjelma kertoo asennuksen valmistumisesta. Nyt voit päättää asennuksen sulkemalla asennusohjelman.

 


macOS-järjestelmille

1. Lataa asennuspaketti

Aloita lataamalla L'Mathin viimeisin asennuspaketti lataussivulta. Tämän jälkeen klikkaa lataamasi asennustiedosto auki.

 

2. Lue ja hyväksy käyttöehdot

Järjestelmä pyytää sinua lukemaan ja hyväksymään ohjelmiston käyttö­ehto­sopimuksen.

 

3. Vedä ja pudota L'Math sovelluskansioosi

Huomautus ohjelman tallennusnimen muuttamisesta

MacOS sallii ohjelmapakettien nimen muuttamisen jälkikäteen. Jos muutat ohjelman nimeä Finderista tai muulla työkalulla, varmista, että nimessä ei ole erikoismerkkejä (esim. ääkkösiä, välimerkkejä, heittomerkkejä tms.). Jotkin ohjelmiston osat eivät toimi, jos asennuskansiossa tai ohjelman nimessä on em. merkkejä.

Kopioi L'Math-ohjelmapaketti sovelluskansioosi vetämällä L'Mathin kuvake sovelluskansiosi kuvakkeen päälle.

 

4. Odota hetki...

Ohjelmapaketin kopiointiin saattaa kulua hetki. Odota rauhassa.

 

5. Avaa L'Math ensimmäisen kerran

L'Mathilla ei ole Applelta ostettua sähköistä allekirjoitusta, joten macOS ei oletusasetuksilla suostu avaamaan ohjelmaa.

 

Avaa järjestelmäasetukset ja siirry siellä turvallisuus- ja yksityisyysasetuksiin.

 

Varmista, että järjestelmäsi sallii muualta kuin App Storesta ladattujen ohjelmien avaamisen. Tämän jälkeen klikkaa "Avaa silti" -painiketta avataksesi L'Mathin.

 

MacOS haluaa varmistaa asian vielä kerran. Vahvista ohjelman avaaminen kertaalleen klikkaamalla "Avaa"-painiketta.

 

6. Valmista!

Nyt voit käyttää L'Mathia!

 


Linux-järjestelmille

1. Lataa viimeisin AppImage

Aloita lataamalla L'Mathin viimeisin AppImage-tiedosto lataussivulta. Voit siirtää AppImage-tiedoston haluamaasi paikkaan, esimerkiksi työpöydälle. Varmista kuitenkin, että AppImage-tiedoston nimessä ei ole erikoismerkkejä (esim. ääkkösiä, heittomerkkejä tai muita välimerkkejä).

 

2. Säädä tiedosto-oikeudet kuntoon

Ladattu AppImage-tiedosto täytyy vielä muuttaa suoritettavaksi ohjelmatiedostoksi. Tämä onnistuu useimmilla graafisilla Linux-jakeluilla avaamalla tiedoston ominaisuudet oikeaklikkaamalla, etsimällä tiedosto-oikeuksia koskevan välilehden ja sallimalla tiedoston suorittamisen ohjelmana.

Edistyneet käyttäjät voivat muuttaa tiedosto-oikeudet oikeiksi myös käyttämällä terminaalia. Tämä tapahtuu esimerkiksi komennolla chmod +x LMath*.AppImage

 

3. Valmista!

Nyt voit käyttää L'Mathia! Useimmissa Linux-jakeluissa AppImage-ohjelman saa avattua tuplaklikkaamalla.

 

L'Mathin käyttäminen


 1. Järjestelmävalikko

  Valikosta löytyy tiedostojen avaamiseen ja tallentamiseen liittyvät toiminnot, L'Mathin asetukset, työkirjan asetukset, muokkaamisen aputoiminnot sekä ohjelman käytössä avustavia toimintoja.

  Järjestelmävalikko näkyy macOS-järjestelmillä ikkunan ylälaidassa omenakuvakkeen vieressä. Windowsilla ja Linuxilla valikko näkyy L'Math-ikkunan ylälaidassa.

  "Apua"-valikosta löytyy myös toiminto, jolla ohjelmistosta voi lähettää palautetta kehittäjälle, ja jonka kautta L'Math-asennuksesi ja järjestelmäsi oleellisimmat tiedot välittyvät palautteen mukana.

 2. Työkalurivi

  Työkalurivi koostuu kahdesta osasta: erikoismerkkejä sisältävästä yläosasta, ja teksti- ja kaavatilan välillä vaihtuvasta muotoilu- ja kaavatyökalurivistä. Avaamalla tai luomalla kaavan, työkalurivin alempi osa vaihtuu YTL:n kaavaeditorin työkalurivin mukaiseksi. Normaalitilassa alemmassa osassa on tekstin muotoilutyökaluja, ja oikeassa laidassa näkymävalinnat.

  Työkalurivin oikeassa laidassa on TeX-painike, jolla voi näyttää tai piilottaa kaavamuokkaimen LaTeX-kentän, sekä laskinpainike, joka avaa yksinkertaisen laskintoiminnon, sekä zoom-painikkeet, joilla työkirjan sisällön skaalausta voi muuttaa.

  Tekstin muotoilupainikkeet: tummennus, kursiivi ja alleviivaus
  Tekstin tasauspainikkeet: vasen, keskitys ja oikea
  Tekstin sisennyspainikkeet: sisennyksen kasvattaminen ja vähentäminen
  Listapainikkeet: "pallolista" ja numeroitu lista
  Värinvalitsimet: edustaväri (tekstin väri) ja taustaväri (korostusväri)
  TeX-painike: näyttää tai piilottaa kaavamuokkaimen LaTeX-kentän
  Laskinpainike: Avaa yksinkertaisen sisäänrakennetun laskimen
  Zoom-painikkeet: Pienentävät tai suurentavat sivun näytettävää skaalausta.
  Keskipainike palauttaa skaalauksen normaalitilaan.
 3. Sivu- ja kaavapainikkeet

  "Lisää sivu" -painike luo työkirjaan uuden sivun. "Lisää kaava" -painike luo sivulle uuden kaavan. Uuden kaavan voi luoda myös näppäinkomennolla Ctrl+E.

 4. Sivulista

  Sivulista näyttää kaikki työkirjassa olevat sivut ikään kuin välilehtinä. Listassa olevan sivun voi avata klikkaamalla sitä. Sivulistan järjestystä voi muuttaa sivuja raahaamalla. Sivuille voi antaa korostusvärin ja niiden nimiä voi muuttaa sivuasetuksista, jotka saa näkyviin klikkaamalla sivulistan hammas­ratas­kuvaketta.

  L'Mathin versiossa 1.7 on bugi, jossa oikeaklikkaamalla sivulistan sivua ja poistamalla sen sivu ei poistu, ja ohjelma näyttää sivulistan virheellisenä. Tämän voi välttää poistamalla sivut hammas­ratas­kuvakkeen kautta.
 5. Vastauskenttä eli sivun sisältö

  Ohjelmaikkunan suurin näkyvä osa on vastauskenttä, joka on käytännössä tämänhetkisen valitun sivun sisältö. Vastauskenttään voi kirjoittaa tekstiä, lisätä kaavoja, liittää kuvia ja niin edelleen. Vastauskentän sisällön kokoa voi skaalata (zoomata) työkalurivin suurennus­lasi­painikkeilla.


Vinkkejä ja neuvoja

 • Jaa tehtävät ja muistiinpanot useammlle sivulle. Jos samalla sivulla on todella paljon kaavoja ja kuvia ja tekstiä, saattaa ohjelma hidastua. Jakamalla sisältöä useammalle sivulle löydät tietyt tehtävät tai muistiinpanot myös helpommin.
 • Liitä kuvat muokkausohjelmista tai ruutukaappauksina. Jos kopioit kuvia esimerkiksi suoraan internetistä, L'Math ei välttämättä tallenna niitä oikein tietoturvasyistä johtuen. Kopioi kuva siis ensin esimerkiksi kuvan­käsittely­ohjelmaan (esim. GIMP) ja kopioi se suoraan sieltä L'Mathiin.
 • Ota säännöllisesti varmuuskopiot tärkeistä lma-tiedostoistasi! L'Math on kehitysasteessa oleva ohjelma, eikä sen testaamiseen ole käytössä samanlaisia resursseja kuin isoissa ohjelmistotaloissa. Kannattaa siis ottaa säännöllisesti varmuuskopiot kaikista tärkeistä L'Mathilla tehdyistä tiedostoista, esimerkiksi kopioimalla ne päivittäin johonkin toiseen kansioon.

Hajonneet tiedostot

Toisinaan L'Mathilla tallennettu tiedosto saattaa lakata toimimasta. Tämä voi johtua esimerkiksi vanhemmissa L'Math-versioissa olevista tallennusbugeista, ohjelman kaatumisesta, ohjelman pakkosulkemisesta (esim. koneen sammuttamisen yhteydessä) tai kiintolevyn täyttymisestä.

 

Hajoamisen ennaltaehkäiseminen

Tiedosto-ongelmilta voi välttyä, kun pidät huolen, että

 • L'Math on ajan tasalla,
 • tallennat tiedoston aina rauhassa ennen ohjelman sulkemista ja suljet L'Mathin esimerkiksi ennen järjestelmä­päivitysten asentamista,
 • huolehdit, että kiintolevylläsi on riittävästi tilaa,
 • tiedostoa ei ole avattu useammassa paikassa samanaikaisesti,
 • sinulla on ajantasaiset varmuuskopiot kaikista sinulle tärkeistä tiedostoista – ei pelkästään L'Math-tiedostoista.

 

Voi rähmä! Se hajosi.

Joskus sitä vaan tapahtuu; tiedosto hajoaa syystä tai toisesta. Kokeile näitä vaiheita tiedostosi pelastamiseksi:

 1. Kokeile tiedostokorjainta: https://korjaa.lehtodigital.fi/
 2. Palauta aiempi L'Mathin ottama varmuuskopio (Tiedosto → Palauta varmuuskopioita... tai uudemmissa versioissa Asetukset → Varmuuskopiot)
 3. Palauta itse ottamasi varmuuskopio tiedostosta (...jos olet ottanut sellaisen...)
 4. Lähetä tiedosto korjattavaksi kehittäjälle: roni.lehto -at- lehtodigital.fi.
  Lähetä mieluummin heti sähköposti, jossa tiedostosi on liitteenä, äläkä pelkkää viestiä yhteydenottolomakkeella!

 

Tunnetut hajoamismekanismit

 • Vanhoilla L'Math-versioilla tallennuksen "spämmääminen" hajottaa tiedoston, jolloin useampi kirjoitusvirta yrittää kirjoittaa tiedostoon päällekkäin. Suurin osa tiedostoista on palautettavissa ainakin osittain käyttämällä 7z-purkua. Tiedostokorjain osaa yleensä korjata ongelman automaattisesti.
 • Joillain L'Math-versioilla aktiivisen sivun poistaminen ja sitten tiedoston tallentaminen ja sulkeminen rikkoo tiedoston, koska ohjelma yrittää avata puuttuvaa sivua. Tiedostot ovat täysin palautettavissa, koska ongelma koskee vain metatiedostoa. Tiedostokorjain osaa korjata ongelman automaattisesti.
 • Vanhoilla L'Math-versioilla sivujen poistaminen oikeaklikkausvalikosta rikkoo tiedoston sivulistausrakenteen. Tiedostot ovat täysin palautettavissa, koska ongelma koskee vain metatiedostoa. Tiedostokorjain osaa korjata ongelman automaattisesti.
 • Tuntemattomista syistä tiedosto kirjoittuu "täyteen tyhjää", siis nollatavua. Tiedostoista ei ole palautettavissa mitään sisältöä, koska ...tiedosto ei sisällä mitään. (Liittynee vanhemmissa versioissa käytettyyn arkistointikirjastoon, eikä esiinny uusimmissa versioissa, jotka käyttävät 7z-binäärejä).

Apua ongelmatilanteisiin

Tältä ohjesivulta löydät apua ja vastauksia yleisimpiin ongelmatilanteisiin.


 


Tiedostoni toimivat hitaasti

L'Math on pohjimmiltaan eräänlainen offline-tilassa toimiva verkkoselain. Monenlaisista opti­moinneista huoli­matta verkko­selainten heikot kohdat näkyvät myös L'Mathissa. Ohjelmiston hitaus saattaa johtua esi­merkiksi pitkistä sivuista, joilla on paljon kaavoja ja kuvia. Myös järjes­telmän alhainen keskus­muistin määrä tai hidas prosessori saattavat aiheuttaa päänvaivaa.

Mitä tehdä?

Jaa tiedostojesi sisältöä useammille sivuille. Näin yhdelle sivulle ei kerry liikaa kaavoja ja kuvia ja tekstiä. Varmista, että laitteessasi on riittävästi vapaata RAM-muistia ja että prosessorisi on riittävän nopea käyttö­tarkoitukseesi.

 


Kaavat eivät näy oikein

Jos kaavat eivät näy oikein tai niiden tilalle tulee sininen kynäkuvake, L'Math ei syystä tai toisesta ole pystynyt muuttamaan kaavaasi kuvaksi. Yleisin syy tälle on L'Mathin asennus­kansion tai ohjelma­tiedoston nimeen tehdyt muutokset. Jos L'Mathin asennus­kansion nimessä tai ohjelma­tiedoston nimessä on esimerkiksi ääkkösiä tai heitto­merkkejä, kaavat eivät välttämättä näy oikein.

Jos kaavasi muuttuvat punaisiksi kolmioiksi (), se tarkoittaa yleisimmin sitä, että LaTeX-koodissasi on virheitä tai ei-tuettuja komentoja. Tällaisessa tapauksessa kannattaa tarkistaa, että kaavan koodissa ei ole virheitä.

Mitä tehdä?

Varmista, että L'Mathin asennuskansion nimesäs ja polussa ja ohjelmatiedoston nimessä ei ole erikoismerkkejä, kuten ääkkösiä, heittomerkkejä tai muita välimerkkejä kuin viivoja ja pisteitä.

 


Tiedostoni ei aukea

Toisinaan tiedostot saattavat rikkoutua. Uusimmissa L'Math-versioissa tätä tapahtuu harvemmin kuin vanhoissa. Suurimmassa osassa tapauksista tiedostot on saatu palautettua osittain tai kokonaan joko rikkinäisestä tiedostosta tai L'Mathin ottamasta varmuuskopiosta.

Mitä tehdä?

Lähetä rikkinäinen tiedosto ohjelmiston kehittäjälle sähköpostin liitteenä. Sähköpostiosoite löytyy tämän sivun alalaidasta.

 


Ilmoitus JavaScript-virheestä

Jos ohjelmisto ilmoittaa kuvan kaltaisesta JavaScript-virheestä, on mahdollista, että ohjelman käyttämiin tilasto- ja asetustiedostoihin on jossain vaiheessa tallentunut jotain virheellistä. Ongelma korjaantuu poistamalla virheilmoituksessa mainittu tiedosto.

Mitä tehdä?

Poista virheilmoituksen mainitsema tiedosto (yleensä last.json). Ohjeet L'Mathin datakansion löytämiseen ovat alla.

Kun olet löytänyt datakansion, voit poistaa virheilmoituksessa mainitun tiedoston (esim. last.json).

 


Datakansion löytäminen

Joissain erikoistapauksissa voi olla tarpeen etsiä L'Mathin datakansio manuaalisesti ja muokata tai poistaa siellä olevia tiedostoja.

Datakansion löytäminen

Windowsilla

 1. Avaa resurssienhallinta (tiedostoselain)
 2. Kirjoita osoiteriville %appdata% ja paina enter
 3. Etsi kansio nimeltä LMath ja avaa se

macOS:llä

 1. Avaa Finder (tiedostoselain)
 2. Avaa 'Siirry kansioon' -ikkuna näppäinkomennolla ⇑ Shift+⌘ Command+G
 3. Siirry kansioon ~/Library/Application Support/LMath

Linuxilla

 1. Avaa suosikkiterminaalisi
 2. Siirry L'Mathin datakansioon komennolla cd ~/.local/share/LMath
 3. Avaa tiedostoselain tähän kansioon komennolla xdg-open .

 


En pysty liittämään kuvia

Kuvien liittäminen ohjelmistoon on mahdollista ns. raakalähteistä, eli esimerkiksi suoraan ruudun­kaappaus- tai kuvan­muokkaus­ohjelmasta. Turvallisuus­syistä kuvia ei voi aina liittää suoraan esimerkiksi verkosta. MacOS:llä esiintyy myös ongelma, jossa leikepöydän sisältö ei aina näy kaikille ohjelmille, mikä yleensä korjaantuu käynnistämällä laite uudelleen.

Mitä tehdä?

Varmista, että olet kopioinut kuvan L'Mathin ymmärtämästä lähteestä, kuten ruudun­kaappaus- tai kuvan­muokkaus­ohjelmasta. Voit myös kokeilla vetää ja pudottaa kuvatiedoston L'Mathiin.

Jos käytät macOS:ää, eikä ongelma tunnu ratkeavan, kokeile käynnistää laitteesi uudelleen.

Usein kysyttyjä kysymyksiäMitä L'Math maksaa?

L'Math on yksityiskäyttöön ilmainen. Työpöytäversiossa ei ole mainoksia eikä muitakaan ihmekikkailuja. Oppilaitokset ja yritykset maksavat L'Mathin käytöstä vuosittain riippuen käyttäjämäärästä.

Onko kaavaeditori sama kuin yo-kokeessa?

L'Math käyttää YTL:n virallisen matemaattisen vastauseditorin pohjalta rakennettua vastauseditoria. Vaikka L'Mathin editoriin on tehty joitain muutoksia (ja parannuksiakin), itse editori pyritään pitämään mahdollisimman samankaltaisena ja ajantasaisena YTL:n editoriin nähden.

Mistä saitte salaiset YTL:n koodit?

Abitti ja Digabi ovat avoimen lähdekoodin projekteja.

Toimiiko L'Math järjestelmillä x ja y?

L'Math tukee Windows-, macOS- ja Linux-järjestelmiä. Tarkemmin sanoen

 • Windows 7 tai uudempi, 64-bittinen
 • macOS 10.11 tai uudempi, 64-bittinen
 • Kaikki AppImage-ohjelmapaketteja tukevat 64-bittiset Linux-jakelut

Mitä tilastotietoja L'Math kerää?

L'Math kerää anonyymejä tilastollisia järjestelmätietoja. Näihin tietoihin lukeutuvat mm. CPU:n malli ja merkki, keskusmuistin määrä, käyttöjärjestelmän nimi ja versio, ja L'Mathin käynnistyskertojen määrä.

Tietoja ei voida yhdistää kehenkään yksittäiseen ihmiseen, ja ne hävitetään tietyn ajan kuluessa tilastoinnin tekemisestä. Jos et halua L'Mathin lähettävän tilastotietoja, voit poistaa ominaisuuden käytöstä asetuksista.

Saako L'Mathiin lisäosia?

L'Math tukee ulkoisia lisäosia versiosta 1.7 alkaen! Järjestelmä on vielä jokseenkin varhaisessa vaiheessa, joten mitään virallista lisäosien esittelysivua ei ole pystytetty. Lisäosia on kuitenkin mahdollista kehittää, lisätietoja kehittäjäohjeista.