Asiakkaan opas

Tervetuloa oppilaitos- ja yritysasiakasportaaliin. Tänne pyritään kokoamaan hyödyllistä ja tärkeää tietoa ohjelmiston asentamiseen, käyttöönottoon ja käyttöön liittyen. Lisäksi vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin.

Versiot ja asentaminen

L'Math on mahdollista asentaa Windows-, macOS- ja Linux-pohjaisille järjestelmille.



Organisaatioversion lataaminen

Asiakkaille toimitetaan tilauksen ja päivitysten yhteydessä latausosoitteet muotoa static.lehtodigital.fi. Järjestelmäkohtaiset asennustiedostot ja niiden md5- ja sha-summat löytyvät samoista hakemistoista. Uusin versio löytyy linkitetystä polusta latest.

Huomioithan, että static.lehtodigital.fi ei ole CDN-palvelu. Jakelua päätelaitteille ei missään nimessä pidä tehdä suoralla latauksella ko. osoitteesta.

https://static.lehtodigital.fi/lmath/latest/


Asentaminen Windows-järjestelmille

L'Math jaellaan Inno Setup -asennuspakettina. Inno Setup -asentimen komentoriviparametreista löytyy täydellinen dokumentaatio täältä. Asennukset on mahdollista suorittaa hiljaisina.

Esimerkki hiljaisesta kaikille käyttäjille tehtävistä asennuksesta (järjestelmänvalvojan oikeuksilla), joka ei sammuta L'Math-sovellusta, ja kirjoittaa lokin tiedostoon lmath_install.log:

setup.exe /SILENT /VERYSILENT /ALLUSERS /NOCLOSEAPPLICATIONS /LOG="lmath_install.log"

Inno Setup -asennin pitää kirjaa asennetusta versiosta, asennussijainnista, kuvakkeista jne. asennusten ja päivitysten välillä. Yleisesti ottaen ei ole siis tarpeen poistaa aiempia L'Math-versioita ennen päivityksiä.

Asennus on mahdollista tehdä myös perinteisen graafisen asentimen avulla, kuten yksityiskäyttäjien ohjeissa on yksityiskohtaisesti opastettu.


Asentaminen macOS-järjestelmille

macOS-asennuspaketit ovat dmg-levykuvia, jotka sisältävät L'Math-ohjelmatiedoston ja kansiolinkin Applications-kansioon. Asentamisen voi suorittaa haluamallaan tavalla kopioimalla ja asettamalla ohjelmatiedoston käyttäjien saataville.


Asentaminen GNU/Linux-järjestelmille

Linuxille jaellaan pääsääntöisesti AppImage-pakettia, jonka pitäisi olla käyttökelpoinen kaikilla moderneilla alustoilla. Jakelun ja käyttölevityksen voi toteuttaa esimerkiksi sijoittamalla ohjelmapaketin yhteiseen polkuun ja säätämällä tiedosto-oikeudet riittäviksi, ja luomalla tarvittavat .desktop-entryt käyttäjille.

Yksinkertaisimmillaan AppImage-paketin voi siis jaella ja jemmata johonkin päin järjestelmää, ja saattaa käyttäjän näkyville esimerkiksi valikkokuvakkeena.

Asennusskripti

Oheisella skriptillä L'Mathin uusimman organisaatioversion voi ladata ja asentaa verkossa olevalle GNU/Linux-laitteelle. Voit avata komennossa olevan linkin selaimessasi ja muokata asennusskriptiä tarpeisiisi sopivaksi. Skriptin aputiedot saa näkyviin flagilla --help.

https://lehtodigital.fi/f/Q1Nqt

Alla on pari esimerkkikomentoa, joilla ko. skriptin voi ladata ja ajaa tyypillisessä Linux-ympäristössä, jolloin se asentaa ohjelmiston uusimman version automaattisesti. Samoja komentoja ja samaa skriptiä voi käyttää myös uudelleen, jolloin se päivittää ohjelmiston uusimpaan versioon. Flagilla -y voi myös hiljentää skriptin vahvistuskyselyn.

Älä koskaan kopioi ja aja verkosta komentoja, joiden tarkoitusta et tiedä.
Suosittelemme lataamaan kyseisen skriptin ja tutkailemaan tai muokkaamaan sitä tarpeisiinne sopivaksi.
Asennus kaikille käyttäjille polkuun /opt/lmaths

(Vaatii root-tasoiset oikeudet kirjoittaakseen opt- ja usr-kansioihin)

wget -qO lmath.sh https://lehtodigital.fi/f/Q1Nqt && bash ./lmath.sh && rm ./lmath.sh
Asennus nykyiselle käyttäjälle polkuun ~/.lmaths

(Sama skripti, mutta flagilla --local)

wget -qO lmath.sh https://lehtodigital.fi/f/Q1Nqt && bash ./lmath.sh --local && rm ./lmath.sh
Globaalin asennuksen poistaminen
rm -rf /opt/lmaths
rm -f /usr/share/applications/lmaths.desktop
xdg-desktop-menu forceupdate

Datatiedostot

DATAKANSIO

%AppData%\LMath\

~/Library/Application Support/LMath/

~/.local/share/LMath/

L'Math tallentaa käyttäjäkohtaisia datatiedostoja käyttäjän kotikansioon. Näistä oleellisimpina mm.

  • .activation · lisenssidatatiedosto
  • settings.json ja user.json · asetustiedostot
  • uuid.json · linkkijakamisen tunnistetiedosto
  • patch.json · patch-päivitysten versiometatiedosto

Lisäksi datakansiota käytetään mm. patch-päivitysten säilömiseen, tiedostotallennusten väliaikaisiin tallennuksiin ja automaattisiin varmuuskopioihin.