L'Mathin kokeiluversio r1.10.11_pre1 on nyt julkaistu. Versio sisältää muun muassa kokeellisen luonnos- ja hahmotelmapiirrostoiminnon sekä sisäänrakennetun version YTL:n uudesta Abicus-laskimesta.
🚨 Tämä versio julkaistiin ensin beta-väylällä, koska se sisältää kriittisiä muutoksia tiedostojen tallentamiseen ja sovellusbundlen jakeluun. 🚨
YTL:n Abitti 2 -koeympäristöön tuleva Abicus-funktiolaskin löytyy nyt myös L'Mathista. Laskinikkunan saa auki Näytä-valikon vaihtoehdosta, tai sen voi vaihtaa normaalin L'Math-laskimen tilalle asetuksista.
L'Mathin sisarusohjelmaksi oli pitkään kehitteillä eräänlainen piirto- ja luonnosteluohjelma, jonka beta-versio ei koskaan päätynytkään jatkokehitykseen. Sen sijaan uuteen React-pohjaiseen L'Mathiin on nyt kehitetty vastaava piirrosmuokkain, jolla havainnekuvia ja ties mitä raapustuksia voi luoda suoraan työkirjoihin.
Toimituksen (ja kehittäjän) huomautus: Nopealla silmäyksellä luonnostelumuokkain saattaa vaikuttaa tutulta, jos on käyttänyt Olli Karkkulaisen ja SchoolStoren kehittämiä upeita piirtowidgetejä Ti Nspire -pohjaisilla laskinohjelmistoilla. L'Mathin piirroseditori ei kuitenkaan ole (eikä yritä nyt tai tulevaisuudessa olla) jäljennös kyseisistä widgeteistä, jotka allekirjoittaneenkin lukiotaivalta olivat aikanaan helpottamassa :)
Piirrosmuokkain on vielä keskeneräinen, ja siihen lisättäneen uusia elementtejä ja toimintoja myöhemmin.
⚠️ Piirrosmuokkain täytyy ottaa erikseen käyttöön asetuksten "Kokeelliset toiminnot" -välilehdeltä ⚠️
L'Math estää nyt Windowsin sammuttamisen tai uloskirjautumisen, jos automaattitallennus ei ole ehtinyt tallentaa, tai jos muutoksia on ylipäätään vielä tallentamatta.
Tiedostoja on hajonnut uusimmilla versioilla ohjelman sulkeutumisen tai Windowsin sammuttamisen yhteydessä, jos L'Math ei ole ehtinyt kirjoittaa tiedostoa loppuun. Muita hajoamismekanismeja tutkitaan edelleen – lokitiedostoja ja hajonneita tiedostoja saa ja kannattaa lähettää sähköpostilla osoitteeseen roni.lehto -at- lehtodigital.fi
.
Kymppiversioon otettiin alun perin mukaan 7zip-binäärit, joilla purku- ja pakkausoperaatiot hoidettiin tähän asti. Tässä oli etuna nopeus, luotettavuus ja 7zipin taipumus hyväksyä hieman hajonneetkin tiedostot. Nyt 7zip-binääreistä on kuitenkin luovuttu, ja taustalla purkua ja pakkausta hoitaa fflate
-kirjasto.
Tähän on pääasiassa kaksi syytä. Ensinnäkin 7zip-perheen softasta on tuntunut löytyvän viime vuosina paljonkin tietoturva-aukkoja ...eikä sellaisia binäärejä ole kiva jakaa, jotka mahdollisesti katoavat mystisesti. Toiseksi, ulkoisten ajettavien tiedostojen pitäminen L'Mathin asar-paketin ulkopuolella on työlästä ja ikävää, ja se hidastaa asennuspaketin purkautumista. Näin ollen on helppoa ja kivaa saada kaikki yhteen pakettiin, otti tiedostojen avaaminen sitten pari sekunnin murto-osaa pidempään tai ei.
Samaan syssyyn todettakoon, että myös harmaita hiuksia aiheuttanut font-list
-paketti on tästä versiosta heivattu mäkeen, koska yhtäältä sen käyttö vaati erillistä bundlen ulkopuolista ajotiedostoa, jonka käyttäminen lisäksi Windowsilla ajoi PowerShell-komentoja (mistä muutama it-ammattilainen ystävällisesti ehtikin jo vuosien varrella muistuttaa). Nyt fonttilistauksen hakeminen tapahtuu suoraan Local Font Access API:n kautta.
Nytpä app.asar
-bundlen ulkopuolelle ei enää jää yhtäkään moduulia – ei edes sammutuksen keskeytykseen tarvittua electron-shutdown-handler
-moduulia, joka käyttää natiivia Node-lisäkikkaretta toimiakseen.
Ilon ja onnen päivä. Pitkän väännön jälkeen Microsoft sai Azure Trusted Signing -alustansa tunnistautumisbugit korjattua ja kustannustehokkaammat signatuurit kaiken kansan saataville.
Näin ollen L'Mathin Windows-asennuspaketit ja -binäärit saadaan allekirjoitettua sähköisesti. Tätä ovat toivoneet niin lukioiden it-osastot kuin yksityishenkilötkin, ja nyt siihen on viimein päästy. Trusted Signing -allekirjoitukset ovat valideja kaikilla päivitetyillä Windows 10- ja 11 -masiinoilla.
Tämän myötä L'Math-julkaisujen ei pitäisi enää niin usein herjata "tuntemattomasta julkaisijasta", ja kunnissa, joissa it-osastot vaativat allekirjoitettua softaa, tulevat myös sitä saamaan*
*) Toistaiseksi vain tämä uusin beta-julkaisu on digitaalisesti allekirjoitettu. Virallinen 1.10.11-julkaisu tulee myös olemaan allekirjoitettu, jahka se päätyy julkaistavaksi.
⬇️ Windowsille
⬇️ Macille
⬇️ Linuxille
Ctrl+C
- ja Ctrl+V
-näppäinkomennoillaCtrl+D
-näppäinkomennolla ja Enteriä painamallaCtrl+T
-näppäinkomennollafont-list
-fonttilistaus Local Font Access API -pohjaiseen ratkaisuun